Helgäventyr – Skagen tur-och-retur

Väderleksprognosen såg helt rätt ut för att gå till Skagen över helgen. Det var utlovat sydostlig vind både på lördag och söndag.

Glada i hågen kastade vi loss tidigt från Ellös. Segel satte vi strax utanför Hermanö och kursen riktades in mot Skagen.

I början var det som utlovat tillräcklig sydostlig vind för fin segling. Det som vi missat var att det var mycket gammal sjö så det var en del sjögång. Vilken blev värre och värre i takt med att vinden blev mer ostlig och allt svagare. Det blev mer och mer gungigt i vågorna och en bom som slog. Därför blev det till att gå för motor sista biten i vågorna. Framme var vi därför mer möra än vad vi tänkt oss då sjöbenen inte riktigt infunnit sig såhär i början på säsongen.

Väl framme i Skagen var det förstås lugnt och fint innanför alla vågbrytare och pirar. Där låg det bara en handfull gästande båtar så det svåraste var att bestämma sig för vilken plats vi ville lägga oss på. Vi tog en som såg bra ut framför en märkeskollega och fullt med fotograferande asiater på flytbryggan.

Efter tilläggning blev det en kort promenad i byn innan vi åt tidig middag.

Eftersom detta bara var en vanlig helg blev det hemfärd igen på söndagen. Ut genom hamnen kunde vi kolla in alla gigantiska fiskebåtar som låg runt kajerna. Klart större båtar än vad vi är vana vid hemifrån.

Om överseglingen på lördagen blev lite kämpigare än vad vi räknat med så blev söndagssegling just en söndagssegling. Vi loggade drygt 7 knop tills vi var en bit utanför Hermanö då vinden, allt enligt prognosen, dog ut. Återstående två timmars motorgång i plattvatten var inte heller någon större kamp.

Notera att Atlant-seglarna numera avnjuter sitt elvakaffe i ARC-muggar vilka övriga i besättningen får hålla sig ifrån om det inte handlar om att diska dem.

En reaktion på ”Helgäventyr – Skagen tur-och-retur

  1. Angi 9 maj, 2023 / 11:57

    Har de blivit riktiga mallgrodor, de där två 🤣

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s