24-timmars – Vårregattan på Västkusten

För första gången så ställde vi upp med Elvine i en ”riktig” seglingstävling. Vi hade hört om 24-timmarsseglingarna som genomförs i Svenska Kryssarklubbens regi och tyckte att det lät som ett lagom äventyr för oss. Förutom att anmäla sig tävlingen så behövdes även ett mätbrev för båten, men tack vare att Hallberg-Rassy själva seglade Tjörn Runt när 412:an var ny så fanns ett mätbrev som vi kunde använda. Tack för det Hallberg-Rassy!

Tävlingen går ut på att under 24 timmar segla så lång sträcka som möjligt. Där sträckan definieras utav att korrekt passera så många som möjligt av de rundningspunkter som finns utlagda. Bäst är förstås att få så mycket halvvind som möjligt, men väderleksprognosen var mycket osäker så vi hade lite svårt att bestämma en plan. Osäkerheten i väderleksprognosen bestod i att ett tryckcentrum skulle ligga utanför Västkusten med förväntat svaga vindar och växlande riktning.

Starten skedde kl 18 på fredag kväll och vi hade för bekvämlighetens skull valt att starta vid den rundningspunkt som heter Ellös.

Till att börja med hade vi vind som gjorde att vi kunde segla med god fart söderut. När solen sedan gick ned så dog vinden helt ut. Det tog oss 5½ timme att ta oss de dryga 9 NM ned till NO Skagens Rev som var den sydligaste punkten som vi rundade. Vilket innebär en snittfart på 1.7 knop på denna delsträcka. Det gick inte mycket fortare att ta sig norrut efter det, och hade vi inte haft en nordgående ström på närmare 2 knop så hade vi kanske varit kvar där ännu…

Det blev aldrig riktigt mörkt under natten och så småningom gick solen upp igen, men det blev ingen mer vind för det.

Hela morgonen drev vi sakta norrut med strömmen. Som synes gjorde vi ingen fart genom vattnet…

Förmiddagen bjöd inte heller på någon vind så vi fortsatte att i stort sett driva norrut med strömmen. Märklig känsla att segla med en avdrift på över 100 grader.

Mitt på dagen fick vi lite mer vind då en liten sjöbris gjorde sig påmind. Äntligen kunde vi segla igen.

Det var otroligt skönt att gå i mål efter 22 timmar. Vi lyckades inte hålla oss ute i 24 timmar och reglerna säger att det skall vara minst 21 timmars segling. Fortfarande när vi rundade punkten som heter Brofjorden så var vi osäkra på om vi ens skulle hinna i mål till klockan 18, men som synes så gick det mycket fortare på slutet än vad vi vågade hoppas på.

Nåväl såhär ser i alla fall vår tävlingsmässigt godkända rutt ut. Det gav oss 50 NM i nettosträcka, justerat för båtens handikapp. Vilket inte gör oss till segrare, men ingenting att skämmas för under aktuella förhållanden.

När vi sedan lagt till i Ellös och kommit i ordning så åt vi middag på Varvets restaurant. Då njöt vi av mat och dryck och det fina vädret! Perfekt avslutning på ett trevligt arrangemang.

En reaktion på ”24-timmars – Vårregattan på Västkusten

  1. Angi 7 juni, 2021 / 16:48

    Grattis till en väl genomförd tävling 👍. Bara tjejerna som har filmat 😍

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s