Liggedag i Kalmar

Ösregn och stark sydlig vind var utlovat för Södra Kalmarsund på fredagen. Därför bestämde vi oss för att det var trevligare att ligga kvar i Kalmar och förkovra oss. Först in på Turistbyrån som ligger föredömligt placerad i gästhamnen för att få tips om vad vi bör titta på. Inte helt förvånansvärt fastnade vi för två historiska ämnen. Först gick vi till Kalmar Slott och hängde på låset. Ja vi var där redan 20 minuter innan öppning , för att försäkra oss om att komma in då årets speciella turistsäsong gör dessa ställen populära. På slottet hann vi med att strosa på egen hand i de många rummen. Vi kollade också in utställningen om Gustav Vasa och en guidad utomhustur om slottets torn. Fast vi lämnade walk-over redan efter andra tornet av fem eftersom vi bestämt oss för att vi inte skulle spendera dagen i blåsten.

Efter lunch begav vi oss till Kalmar Länsmuseum där det var svårare att komma in då det var många besökare där. Efter en stund på väntelistan kom vi in när det var en dryg timme kvar av öppettiden. Det räckte för att titta på den mycket intressanta utställningen om Regalskeppet Kronan. Sveriges då allra största krigsfartyg som förliste under strid 1676 när en beordrad stagvänding gjordes med alldeles för mycket segel uppe. Detta resulterade i att skeppet kapsejsade, med påföljd att krutförrådet exploderade och hela skeppet bröts itu. Där har det sedan legat på 26 meters djup tills 1980 då det upptäcktes igen. Några år senare startade de första bärgningarna av föremål, vilka fortfarande pågår minst en vecka varje år så utställningen fylls kontinuerligt på.

Elvine i Kalmars gästhamn

En reaktion på ”Liggedag i Kalmar

  1. Angi 26 juli, 2020 / 16:52

    Väldigt roligt med lite historia 😊

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s