Håöya/Jordbukta – Nevlunghavn

Efter en helt underbar sommardag så visste vi att nästa dag skulle bli sämre vädermässigt. Under förmiddagen skulle det blåsa upp rejält så vi planerade att gå redan klockan 8 för att ta oss den dryga timmen till Nevlunghavn och missa ovädret. På morgonen ser vi att det nu skall komma lite tidigare så vi lättar ankar redan tjugo över sju. Då är det fortfarande lugnt, men vi hinner inte komma långt förrän det börjar blåsa upp. Som värst har vi kuling med vindar upp emot 16 m/s och det är då det blir som mest spännande. Plötsligt vänder sig Elvis (jollen alltså) i en våg och kapsejsar. Den ligger ganska djupt i vattnet då det visar sig att när den hamnat upp och ned så blev det en luftbubbla med undertryck som sög ned den i vattnet. Alltså har vi nu ett drivankare efter oss istället. Med hjälp utav en winsch lyckas vi lyfta Elvis i förtampen och vända den. Allt i den hårda vinden. Vilken tur att vi lyft av motorn kvällen innan, för det är långt ifrån säkert att det hade hindrat vurpan. Det är nog mer troligt att vi hade fått klart större problem. Vi har förstås inga bilder på denna dramatik utan får hålla till godo med en bild strax före att blåsten tilltog.

När vinden alltså var som värst och vi ordnat med Elvis var det dags att ta sig in i den pyttelilla hamnen för att se om där fanns en plats för oss. Tur skall man ha – längst in fanns en perfekt plats för oss där det brukar hålla till en fiskebåt men den skulle vara ute idag. När vi lagt till dröjde det inte många minuter förrän vi fick en kompis på utsidan som också var på jakt efter skydd.

På kajen alldeles intill oss låg det en fiskaffär där vi köpte rökt lax och räkor som vi kunde äta till lunch. Nästan allt är dyrt här i Norge, men fisk och skaldjur är ändå billigare än i Sverige. Räkorna kostade 249 kr/kg och torskfilén 199 kr/kg. På eftermiddagen roade vi oss med en promenad runt samhället och hamnade på den stora campingplatsen. Där kan det tydligen gå vilt till. Åtminstone har de vakt på plats i förebyggande syfte om någon av grannarna skulle spela ”svenskehits” sent på kvällen…

En reaktion på ”Håöya/Jordbukta – Nevlunghavn

  1. Angi 31 juli, 2019 / 14:34

    Puh, skönt att det gick bra med Elvis 😫👍

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s